Este diferenta intre curatenie si dezinfectie

Curățenia este „Metoda de decontaminare care asigura îndepărtarea microorganismelor de pe suprafeţe, obiecte sau tegumente, odată cu îndepărtarea prafului şi a substanţelor organice. Aplicarea corectă a metodelor de curăţenie a suprafeţelor, obiectelor şi echipamentelor poate realiza o decontaminare de 95-98%, foarte apropiată de cea obţinută prin dezinfecţie. Prin activitatea de curăţenie se acţionează asupra tuturor microorganismelor. Nu înlocuieşte dezinfectia." Sursă: Ordin 185 din 6 martie 2003

Un proces corect si complet de curățenie implică două etape foarte importante: curățenia si  dupa, dezinfecția. 

Dezinfectanții sunt agenți pentru "Operație de distrugere a microorganismelor patogene vii din medii biologice sau de pe diverse obiecte pentru a împiedica propagarea bolilor contagioase la oameni, la animale sau la plante" 

 • Dezinfectantii sunt folosiți pentru a înlătura microorganismele cu cea mai scăzută imunitate la astfel de agenți, adică virusurile comune sau bacteriile vegetative. 
 • Dezinfectanții obișnuiți sunt folosiți doar pe suprafețe inanimate, precum obiecte sau mobilier, astfel, asemenea substanțe sunt cel mai des folosite în industria HoReCa pentru a igieniza în cel mai sigur mod ustensilele, recipientele.
 • În cadrul acestei categorii de agenți se pot regăsi și detergenții, dar care au proprietăți de înlăturare a microorganismelor mult mai reduse, adică, nu au efect asupra sporilor sau virusurilor, dar dispun de proprietăți fungistatice (opresc/stopează formarea de ciuperci)

Tipuri de dezinfectii:

 • Dezinfecţie de nivel înalt- „procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, fungilor, virusurilor, micobacteriilor şi a majorităţii sporilor bacterieni; această formă de dezinfecţie se poate aplica şi dispozitivelor medicale reutilizabile, destinate manevrelor invazive, şi care nu suportă autoclavarea"
 • Dezinfecţie de nivel intermediar (mediu) - „procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea bacteriilor în formă vegetativă, a fungilor, a micobacteriilor şi a virusurilor, fără acţiune asupra sporilor bacterieni"
 • Dezinfecţie de nivel scăzut - „procedura de dezinfecţie prin care se realizează distrugerea majorităţii bacteriilor în formă vegetativă, a unor fungi şi a unor virusuri, fără acţiune asupra micobacteriilor, sporilor de orice tip, virusurilor neanvelopate şi a mucegaiurilor"

Cum alegem dezinfectantii? Care sunt principalele criterii:

 1. spectrul de actiune
 2. timpul de acţiune
 3. să aibă remanenţă cât mai mare pe suprafeţe
 4. compatibilitatea cu materialele pe care se utilizeaza
 5. usurinta de manevrare si utilizare
 6. sa faca parte din categoria dezinfectantilor profesionali
 7. să fie biodegradabile în acord cu cerinţele de mediu

În domeniul medical, spre deosebire de alte industrii unde dezinfectanții sunt utilizați, complexitatea compozițiilor, concentrația cât și lipsa unei saturații fac astfel de produse să fie intens și atent controlate de către guvern prin Ministerul Sănătății. Astfel, de cele mai multe ori când căutăm dezinfectanți aprobați de acest minister, cel mai probabil vom regăsi substanțe aflate pe piață care sunt încadrate la categoria de „BIOCIDE". 

Atentie ! pentru ca dezinfectanții și biocizii nu sunt același lucru, atata timp cat există și dezinfectanți care nu sunt aprobați de către minister.

Prin urmare, produse comerciale precum cele pe care le gasim in magazine nu fac parte din gama produselor profesionale nu sunt avizate de către Ministerul Sănătății, fie nu sunt dezinfectante, fie dezinfectantul nu are proprietăți biocide, fie  dezinfectantul este slab și nu se utilizează la distrugerea tuturor microorganismelor.

Puteti descarca AICI lista completa cu biocide aprobate de către minister pentru a putea verifica dacă un produs sau o substanță este viabilă și avizată.

În concluzie evitati confuzia dintre dezinfectanți comerciali și biocide.

Servicii

Servicii
Transport gratuit
comenzi peste 2000 lei
0786.80.80.94
Suport Vanzari
Card Reduceri
Pentru clientii fideli
Retur produse
in 48 ore de la primire

Right Banner

banner fito.jpg